På mitt eget vis...

I skolan håller vi just nu på med Forskningsmetodik och hur man gör intervjuer. Vi fick till uppgift att bla. skriva en checklista över sådant som bör tas i betänkande när vi gör intervjuer. Jag tänkte att det kunde vara skoj att göra det på mitt vis med glimten i ögat. So I did...

Checklista inför intervju

 

·         Välj din intervjuplats och tidpunkt. Om man behöver tala med personen om lite mer känsliga frågor än om vilken mjölksort de helst köper, kan det vara bra att välja ett mer avskilt ställe än busshållsplatsen mitt i rusningstrafiken. Att välja en tid som ligger mellan jobb och hämta på dagis är inte heller det smartaste valet, antagligen kommer det uppstå både irritation och stress hos er båda. Lugn och ro bör det vara!

·         Dress for success! Din klädsel bör inte vara allt för utstickande. Om personen du ska intervjua är en skogshuggare som befinner sig mitt ute i skogen kanske det inte passar att komma klädd i frack och fin skorna, inte bara finns den risken att du förstör ett par väldigt fina skor, det kan också hindra din intervju eftersom du kan ses som en överlägsen person.

·         Att komma välförbered och påläst inom ämnet man ska intervjua om är viktigt. Att försöka intervjua en forskare om genforskning när man själv inte ens vet vilken blodgrupp man tillhör kan ge intryck om att man inte tar personen på allvar, inte heller verkar man som intervjuare särskilt smart.

·         Bandspelare. Att spela in intervjun ger dig chans att lyssna igenom flera gånger och gör det lättare att inte missa något. Smart kan det vara att i förväg lära sig hur den fungerar, det blir pinsamt om man behöver avbryta och börja om för att man tryckte på pausknappen istället för record.

När det så är dags för själva intervjun

 

·         Kom i tid. Att komma sent ger ett respektlöst intryck.

·         Info. Berätta för personen om dess rättigheter och då menar jag inte ”Allt du säger kan användas emot dig…” utan att personen när som helst kan pausa, hoppa över frågor, stoppa samt om tystnadsplikten.

·         Börja mjukt. Efter handskakning och presentation är det dags att starta själva intervjun. Att börja med en fråga som kan verka störande eller för privat kan påverka resten av frågestunden negativt. Om man börjar lite smygande och försiktigt kan man i ett senare skede styra in på de smaskigare områdena som man egentligen är intresserad av.

·         Tala är silver tiga är guld. Du som intervjuare ska inte påverka genom egna åsikter eller påståenden, att avbryta är inte heller något man bör göra.  Även om det är just allt detta som man idag ser i media hela tiden.

·         Pang på. Det är ingen idé att snirkla och linda in frågorna. Ställ frågorna som du tänkt, samtidigt som man får acceptera om person inte vill svara på dem.

·         Stop! Den som blir intervjuad får precis när den vill avsluta intervjun. Maffiafasoner är inget som uppskattas.

·         Språket. Även om man intervjuar en Hells Angels medlem som svär och röker under tiden så bör du själv inte använda sig av ovårdat språk. Även rökning kan ses som respektlöst, vilket leder oss in på…

·         Ovanor. Försök att inte spela trumkompet till Iron Maiden låten The number of the beast på bordet. Även om du själv tycker att det låter bra, så är det inte säkert att den andra personen

tycker det. Det kan rent av verka stressande eller irriterande! Man bör alltså se över sina små egenheter.

·         Ta inte för givet. Vi kan tyvärr inte läsa tankar eller känna av de känslor som ligger bakom ord, alltså bör man inte färga in sina egna i någon annans. Man kan inte heller veta om man delar samma åsikter, om man t.ex. intervjuar personer angående SD´s intåg i riksdagen kan man inte bara anta att alla andra delar dina åsikter om att SD´s valvaka mer påminde om ett gäng småfulla fotbollshuliganer som eldade upp sig inför att tåga in på en match mellan AIK – Djurgårdens IF, än om ett seriöst parti som firade mandatplatser. Alltså bör man tänka över sin frågeformulering och skapa den så neutral som möjligt.

·         Tystnad. Var inte rädd för att det blir tyst när du intervjuar, det kan faktiskt vara så att den andra personen tänker lite längre än du väntat dig.

·         ? Om man som intervjuare inte riktigt förstod svaret man fick på en fråga så kan det vara bra att använda sig av ”Hur menar du nu?”, ”Berätta vidare…” osv. . Att använda sig av varför är inte lämpligt då det kan låta som om man ifrågasätter själva svaret och kan då skapa en låsning.

·         Se! Se intresserad ut. Titta på personen du talar med, både när du lyssnar och ställer frågor. – Även om personen är ful

·         No promises. Lova inget, även om personen ber om att få se det slutgiltiga resultatet av din forskning eller liknande. Det är ju inte ens säkert att just den intervjun kommer bli med eller att du pga. pengabrist inte kan fullfölja din forskning.

·         Respekt. Även om svaren är riktigt korkade, visa inte att du tycker det. Inte heller om svaren är, enligt dig, riktigt bra bör man hålla inne med det.

 

 

Nu när jag vart så duktig så är jag värd lite mat och sen bio

<3


Kommentarer
Postat av: Jenni

Haha! Helt underbar! ^^

Blir de den versionen du ger bengt måntro?

2010-09-22 @ 20:20:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0